Mediblog

Baarmoederhalskanker

Wat is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die zijn oorsprong vindt in het slijmvlies van de hals van de baarmoeder. De hals van de baarmoeder kun je helemaal onder aan de baarmoeder vinden, waar de baarmoeder uitmondt in de schede. De ontwikkeling van deze vrouwelijke kanker gaat erg langzaam. De periode tussen het moment van aantasting tot de uiteindelijke diagnose van baarmoederhalskanker kan wel 10 á 15 jaar in beslag duren. In Nederland is er actief preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker, waardoor de ziekte in Nederland weinig voorkomt. Slechts 650 vrouwen per jaar krijgen te maken met baarmoederhalskanker, wat erg weinig is in vergelijking met andere vormen van kanker.

Leeftijd baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker kan in elke leeftijdsgroep voorkomen, doch het meeste komt deze vorm van kanker voor bij vrouwen tussen 30 en 45 jaar oud. Daarna komt baarmoederhalskanker eigenlijk niet meer voor, maar kan zich wel weer voordoen vanaf 65 jarige leeftijd. Dat wil natuurlijk helaas niet zeggen dat de tussenliggende leeftijdsgroep geen baarmoederhalskanker zou kunnen krijgen.

Oorzaken baarmoederhalskanker

De baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Het virus gaat schuil onder de naam HPV of languit Humaan Papilloma Virus. Het is een virus dat erg veel voorkomt. Het virus wordt overgedragen door middel van seksueel contact. Als je het virus oploopt betekent dit echter niet dat je altijd baarmoederhalskanker zal krijgen.

Baarmoederhalskanker klachten en symptomen

Klachten van baarmoederhalskanker treden vaak pas naar voren wanneer er daadwerkelijk te kampen is met baarmoederhalskanker. De meest voorkomende symptomen zijn over het algemeen een abnormale hoeveelheid verlies van bloed vanuit de vagina gepaard met een onfrisse, maar waterige of juist slijmerige afscheiding. Met bloedverlies wordt dan bloedverlies bedoeld dat buiten de menstruatieperiode om wordt verloren. Onverklaarbaar bloedverlies na de overgang is ook een symptoom van baarmoederhalskanker. Abnormaal bloedverlies hoeft niet gerelateerd te zijn aan baarmoederhalskanker, maar het is wel verstandig een arts te raadplegen wanneer je er last van hebt.

Stadia baarmoederhalskanker

Baarmoederkanker is een proces dat bestaat uit vier stadia. Deze stadia lees je hieronder.

  • Stadium 1: In dit stadium bevindt het kankerweefsel zich enkel in de baarmoederhals.
  • Stadium 2: In dit stadium is het kankerweefsel reeds wat verder gegroeid en bevindt het zich in de vagina.
  • Stadium 3: In dit stadium is de baarmoederhalskanker nog verder gegroeid en bevindt de kanker zich nog verder in de vagina.
  • Stadium 4: In dit stadium bevindt de doorgroei van de kanker zich al in de blaas of in de endeldarm of worden er al uitzaaiingen vastgesteld.

Behandeling baarmoederhalskanker

Belangrijk is dat de baarmoederhalskanker in een zo vroeg mogelijk stadium wordt vastgesteld. Wanneer baarmoederhalskanker in het stadium 1 wordt vastgesteld dan is de kans op overleving na vijf jaar zo’n 80%, in stadium 2 is dat 70%, in stadium 3 is dat 35% en in het laatste stadium kunnen we spreken van slechts 10% kans op overleven. Het is daarom aan te raden regelmatig een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. In Nederland geldt sinds 25 jaar een bevolkingsonderzoek, waar vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar elke 5 jaar voor een uitstrijkje worden uitgenodigd. Dit heeft er toe geleid, dat baarmoederhalskanker in veel gevallen reeds in het eerste stadium wordt ontdekt, waardoor

Wellicht ook interessant....