Hoger risico prostaatkanker door slaapproblemen

Mannen met slaapproblemen hebben volgens onderzoekers een twee keer zo hoge kans om prostaatkanker te krijgen. Het onderzoek is gedaan door de Universiteit van Ijsland in Reykjavik.

Vragen over slaapgedrag

Voor het onderzoek zijn 2425 mannen tussen de 67 en 96 jaar onderzocht, die vragen kregen over hun slaapgedrag. Er werd bijvoorbeeld over slaapmedicatie, moeite met slapen en ’s nachts wakker worden gevraagd. Het onderzoek duurde 5 jaar.

Tot twee keer zo hoog risico op prostaatkanker

Uit het onderzoek is gebleken dat 6.4% van de onderzochte personen prostaatkanker hebben ontwikkeld. Mannen met slaapproblemen hadden volgens het onderzoek 1,6 tot 2,1 keer zo veel kans op prostaatkanker dan mannen die geen slaapproblemen hadden. Het risico werd hoger bij vergevorderde prostaatkanker en bijna drie maal zo hoog bij mensen met zeer ernstige slaapproblemen.

De resultaten moeten nog worden bevestigd

Om de resultaten te bevestigen, moet er volgens de onderzoekers een veel groter onderzoek worden uitgevoerd, waarbij meer mannen worden onderzocht voor een langere tijd dan 5 jaar. Uiteindelijk zou een bewezen relatie tussen slaapgebrek en prostaatkanker kunnen worden gebruikt om eerder in te grijpen en zo prostaatkanker vaker te voorkomen.

 

Bron: nu.nl

Copyright © 2010 - 2020 Symptomen-van.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact