Mediblog

Nierbekkenontsteking

Wat is nierbekkenontsteking?

Een nierbekkenontsteking betekent dat de wand van je nierbekken ontstoken is. Het nierbekken kun je vinden aan de binnenkant van je nieren en zorgt ervoor dat je urine wordt opgevangen. Vanaf je nierbekken loopt de urineleider naar je blaas.

Oorzaak nierbekkenontsteking

Het ontsteken van het nierbekken komt door een bacterie. De bacterie komt de blaas binnen via de plasbuis. Door de blaas gaan bacteriën via de urineleider naar het nierbekken. De bacterie komt het lijf binnen als gevolg van een blaasontsteking. Nierbekkenontsteking is het gevolg van een onvoldoende behandelde blaasontsteking. Het is dan ook niet vreemd dat de symptomen van een nierbekkenontsteking en een blaasontsteking veel op elkaar lijken, maar het hebben van een nierbekkenontsteking is veel ernstiger.

In beide gevallen is het urine erg troebel en soms zelfs lichtrood van kleur. Dit komt doordat er bloed door je urine zit. Je ervaart een vervelende pijn wanneer je plast en je plast vaak maar kleine beetjes. Toch voel je je bij een nierbekkenontsteking vaak zieker dan wanneer je een blaasontsteking hebt. Klachten van een nierbekkenontsteking zijn hoge koorts, misselijkheid en het hebben van koude rillingen. Daarnaast heb je ook rugpijn of pijn in je zij.

Soorten nierbekkenontsteking

Er zijn twee soorten nierbekkenontsteking:

  1. Chronische nierbekkenontsteking
  2. Acute nierbekkenontsteking

Chronische nierbekkenontsteking

Een chronische nierbekkenontsteking heeft veel minder aanwezige symptomen. Je hebt vaak enkel last van vermoeidheid en een naar gevoel.

Acute nierbekkenontsteking

Wanneer je een acute nierbekkenontsteking hebt dan gaat dit vaak gepaard met ineens optredende hevige pijn in je rug of in je zij. Vaak zit de pijn slechts aan één kant en verplaatst de pijn zich langzaamaan naar beneden. Acute nierbekkenontsteking gaat gepaard met koorts, koude rillingen en misselijkheid.

Symptomen en verschijnselen acute nierbekkenontsteking

Hieronder volgt een opsomming van symptomen en verschijnselen van acute nierbekkenontsteking.

  • Je hebt pijn aan een of twee kanten van de rug. Vaak heb je deze pijn een aantal uren of de hele dag;
  • De pijn kan uitstralen naar de geslachtsorganen, maar ook naar de beide zijdes in de onderrug;
  • Je hebt koorts;
  • Je hebt last van koude rillingen;
  • Je bent misselijk en moet overgeven;
  • Je hebt hevige buikpijn;
  • Je hebt pijn in de onderbuik.

Behandeling nierbekkenontsteking

Een nierbekkenontsteking kan je het beste behandelen door rustig aan te doen tot de koorts over is, nadat je natuurlijk naar de huisarts bent gegaan voor specifiek advies. Je moet voldoende vocht binnenkrijgen en dus voldoende drinken. In het geval dat je naar de wc moet is het verstandig om dit niet uit te stellen, zodat je nierbekken zich weer kan gaan herstellen. Heb je last van overgeven en misselijkheid, dan kan je beter niet te veel water achter elkaar drinken, maar af en toe een paar slokjes. Dit zorgt ervoor dat je minder vocht verliest door het overgeven. Ga altijd naar de huisarts als je last hebt van de bovenstaande symptomen, zodat deze ook medicijnen kan voorschrijven.

Medicijnen nierbekkenontsteking

Bij de behandeling van nierbekkenontsteking worden vaak ook medicijnen gebruikt. Deze worden voorgeschreven door de huisarts. Naast het feit dat je rust moet houden bij een nierbekkenontsteking, wordt ook antibiotica voorgeschreven. Meestal krijg je een kuur van tien dagen. Na een dag of twee kan je je al beter gaan voelen door de antibioticakuur. Net zoals bij alle antibioticakuren is het een must dat je de antibioticakuur tegen de nierbekkenontsteking afmaakt.

Stop dus niet halverwege het recept als je denkt dat je beter bent, want hierdoor kan de bacterie die de nierbekkenontsteking bij je veroorzaakt resistent worden, waardoor de antibiotica niet meer werkt. Bij een nierbekkenontsteking kan je tegen de pijn pijnstillers slikken als paracetamol of ibuprofen. Vraag wel altijd even aan de dokter of dit in jouw geval verstandig is.

Wellicht ook interessant....