Suikerziekte symptomen

Wat zijn symptomen van suikerziekte? Wat is suikerziekte? Hoe verkom ik suikerziekte? Is suikerziekte te behandelen?

Suikerziekte

De naam suikerziekte is erg misleidend. Suikerziekte heeft niet veel met suiker te maken. Je krijgt het namelijk niet, omdat je teveel suiker zou eten. Als je suikerziekte hebt wil het ook niet zeggen dat je geen suiker meer mag eten. Suikerziekte is een andere naam voor diabetes en is een stofwisselingsziekte.

Wat is suikerziekte?

Wat is suikerziekte? Het lichaam regelt de bloedsuikerspiegel met insuline. Als je veel suiker eet komt er snel veel suiker in het bloed. Wat het lichaam niet nodig heeft aan die suikers, wordt door de alvleesklier extra insuline aangemaakt waarmee het bloedsuikergehalte weer onder controle komt.

Insuline

Bij mensen met suikerziekte wordt er onvoldoende insuline aangemaakt of reageert het lichaam niet goed op insuline, waardoor het bloedsuikergehalte niet wordt verlaagd. Het bloedsuiker blijft maar rondstromen in het bloed wat op de lange duur schadelijk kan zijn en wel dusdanig dat de levensverwachting danig verkort kan worden. Het is dus erg belangrijk suikerziekte tijdig te ontdekken, daar men met medicijnen de suikerziekte heel goed onder controle kunt houden.

Suikerziektetest

Suikerziekte kan aangetoond worden met een speciale suikerziektetest. Het is erg belangrijk dat suikerziekte tijdig wordt ontdekt om ernstige gevolgen te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?

Er zijn verschillende symptomen van suikerziekte, die kunnen wijzen op suikerziekte. Hieronder een overzicht van de symptomen.

Vaak naar de wc moeten

Veel drinken en veelvuldig naar de wc moeten. Als je suikergehalte hoog is moet je vaak plassen. Omdat de insuline niet in je bloed zit of niet effectief is, kunnen de nieren de glucose niet filteren. Ze worden ermee overspoeld, waardoor de nieren vocht aan het lichaam onttrekken om de glucose te kunnen verdunnen.

Gewichtsverlies

Plotseling gewichtsverlies. Wanneer je geen dieet volgt en toch veel gewicht verliest kan dit ook een aanwijzing zijn, dat je suikerziekte hebt. De alvleesklier maakt geen insuline meer aan, waardoor het lichaam op zoek gaat naar glucose. Daarvoor breekt het eiwitten en vet af, waardoor je gewichtsverlies krijgt.

Slap voelen

Je voelt je moe, futloos en slap. Dit wordt veroorzaakt door glucose. Het lichaam kan door het tekort aan insuline de glucose niet meer goed verwerken.

Tintelende handen en voeten

Tintelende handen en voeten. Als je al langer rondloopt met suikerziekte wordt het zenuwstelsel aangetast, wat zich dan uit in tintelingen in handen en/of voeten.

Niet goed zien

Oogproblemen als wazig zien, een branderig gevoel aan de ogen of zelfs ontsteking aan de ogen.

Blaasontsteking

Vaker blaasontsteking of last van witte vloed kan voorkomen bij een verhoogd suikergehalte.

Vruchtbaarheid

De vruchtbaarheid bij mannen kan aangetast worden.

Droge mond en tong

Droge mond en droge tong, waardoor je geneigd bent veel te drinken.

Zeker weten of je suikerziekte hebt?

Dit zijn slechts symptomen en willen dus niet zeggen dat je suikerziekte hebt. Het is wel heel verstandig als je meerdere van deze symptomen hebt je huisarts te raadplegen, zodat deze een test kan doen. Zeker als in je familie suikerziekte voorkomt.

Copyright © 2010 - 2020 Symptomen-van.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact