Symptomen buikgriep

Wat zijn symptomen, verschijnselen en klachten van buikgriep? Wat is buikgriep en hoe wordt buikgriep veroorzaakt?

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een ziekte die veroorzaakt wordt door een zeer besmettelijk virus, een zogeheten norovirus, waardoor je je heel erg ziek kunt voelen. Ieder jaar worden er zo’n half miljoen mensen in Nederland met dit virus geïnfecteerd. Het novirus wordt vaak overgedragen via de handen en wordt op die manier snel verspreidt op plekken waar veel mensen komen of aanwezig zijn. Denk hierbij aan een school, een kantoor, openbaar toilet en verzorgingstehuizen. Als je iets aanraakt waar het virus op zit en je brengt je hand daarna naar je mond, dan kun je er zeker van zijn dat je besmet bent. Buikgriep is een ontsteking van de slijmvliezen van de maag, dunne en dikke darm en heeft niets te maken met de normale griep. In medische termen spreekt men bij buikgriep van gastro-enteritis.

Symptomen en verschijnselen buikgriep.

De symptomen van buikgriep zijn braken en diarree. Meestal doen de eerste verschijnselen zich voor tussen de 15 en 48 uur na besmetting. Vooral het braken is erg heftig en kan plotseling beginnen. Daarnaast kunnen klachten als koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkrampen optreden. Mensen die het betreffende norovirus bij zich dragen hoeven niet per definitie buikgriep te krijgen. Wel kunnen ze door lichamelijk contact het virus overdragen naar anderen, omdat het virus erg besmettelijk is. Het is dus erg belangrijk te letten op een goede hygiëne als er iemand in je omgeving buikgriep heeft. Er bestaat helaas geen geneesmiddel tegen het norovirus. Het is belangrijk om ervoor te zorgen, dat er voldoende vocht wordt gedronken. Vooral kleine kinderen en oudere mensen lopen een groter risico op uitdroging, waardoor ziekenhuisopname bijna altijd noodzakelijk is. In de meeste gevallen voelt men zich na een paar dagen al weer een stuk beter en na een kleine week zijn de symptomen weer verdwenen. Voel je je na 5 dagen nog steeds erg beroerd, is het verstandig de huisarts te raadplegen. Buikgriep heeft niets te maken met de normale griep. Deze wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Mensen die elk jaar de griepprik krijgen zijn dus niet beschermd tegen buikgriep.

Voorkomen buikgriep

Je kunt buikgriep enigszins voorkomen door zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van mensen die besmet zijn. Zorg voor een goede hygiëne binnen je huishouden. Maak toilet en aanrecht regelmatig goed schoon en was vieze kleding en gebruikt beddengoed meteen uit.

Bacteriële buikgriep

Een bacteriële buikgriep komt gelukkig niet zo heel erg vaak voor. Een bacteriële buikgriep wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de salmonella bacterie. Infectiebronnen zijn hierbij vaak het eten van bedorven voedsel of in elk geval slecht voorbereid voedsel, het drinken van besmet water en het reizen in landen met slechte sanitaire voorzieningen.

Symptomen bacteriële buikgriep

De symptomen van buikgriep veroorzaakt door een bacterie zijn over het algemeen heftiger dan die van de virusinfectie, waarbij koorts, diarree en soms ook bloed in de ontlasting voorkomt.

Copyright © 2010 - 2020 Symptomen-van.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact