Symptomen burnout - verschijnselen, oorzaken en behandeling

Het is belangrijk om de symptomen van een burnout te kennen, omdat mensen met een burnout vaak de symptomen negeren en steeds verder aftakelen. De eerste stap naar genezing van een burnout is herkennen dat je een burnout hebt. Lees op de pagina over symptomen van een burnout hoe je een burnout herkent en wat de symptomen en verschijnselen van een burnout zijn.

Wat is een burnout?

Een burnout is een toestand van emotionele uitputting veroorzaakt door menselijke interactie. Vooral beroepen waarin men veel met mensen omgaat, zoals bijvoorbeeld de zorg hebben een hogere kans om een burnout te veroorzaken.  Bij een burnout is er geen motivatie meer om bepaalde werkzaamheden te volbrengen en er is geen puf meer voor. Er is een algeheel gevoel van uitputting. Daarbij komt een groot gedeelte cynisme bij kijken. Hierdoor creëert de persoon die lijdt aan een burnout een afstand tussen collega’s, vrienden en familie. Iemand die een burnout heeft, heeft niet het idee dat hij of zij iets presteert en ervaart een sterke daling van het zelfvertrouwen. 

Oorzaken burnout

De oorzaken van een burnout bestaan meestal uit een samenhang van verschillende factoren. Deze factoren kunnen bestaan uit je persoonlijkheid, de werkomgeving, je functie en je sociale omgeving. Mensen die erg perfectionistisch ingesteld zijn krijgen vaak eerder een burnout. Het is ook verstandig om rust te nemen. Mensen die zich nooit ziek melden, ook indien ze toch zich niet helemaal goed voelen kunnen uiteindelijk een burnout krijgen. Problemen met één of meerdere van deze factoren kunnen leiden tot symptomen van een burnout, indien iemand een burnout ontwikkelt.

Fysieke en psychische symptomen burnout

Een burnout heeft fysieke en psychische symptomen. De symptomen en verschijnselen van een burnout worden hieronder nader uitgewerkt.

Fysieke symptomen burnout

Als je een burnout hebt kan je dat herkennen met de volgende fysieke symptomen. Mensen met een burnout kunnen vaak slecht slapen en worden vaak vroeg wakker. Andere fysiek symptomen van een burnout zijn het last hebben van (weekend)hoofdpijn, zweet uitbarstingen, onregelmatige hartkloppingen en uitputting. Mensen met een burnout kunnen zich ook slap voelen. Verder kunnen personen met een burnout zich grieperig voelen en last hebben van kortademigheid. Een aantal fysieke symptomen worden hieronder nader besproken:

Weekendhoofdpijn

Dit is te verklaren doordat je van maandag tot en met vrijdag erg veel inspanning eist van je lichaam en van je geest. Je ervaart veel stress tijdens deze drukke werkweek en het is daarbij mogelijk dat je op zaterdag en/of zondag last krijgt van hoofdpijn.

Extra gevoelig voor geluid

Over het algemeen kom je hierachter in de thuissituatie. Na een drukke dag heb je behoefte aan rust. Wanneer je thuis komt en je kinderen zijn aan het spelen, slaan met de deuren, kijken televisie of willen aandacht. Dan kan dit irritatie opleveren doordat je een intolerantie voor lawaai hebt opgebouwd door jouw enorme behoefte aan rust.

Vermoeidheid achter de ogen

Je hebt een brandend gevoel rondom en van je ogen. Je krijgt hierbij wallen of in elk geval de beginselen ervan. Deze vermoeidheid komt door langdurige periodes van stress.

Psychische symptomen burnout

Mensen met een burnout kunnen ook last  hebben van een aantal psychische symptomen. Zo kunnen mensen met een burnout concentratieproblemen hebben, maar ook lijden aan emotionele verschijnselen als een brok in de keel en de nijging hebben om snel te huilen. Stemmingswisselingen komen ook vaak voor bij mensen die een burnout hebben. Een ander emotioneel symptoom van een burnout is het snel geïrriteerd raken en het opgejaagd voelen en overal tegenop zien. Gevoelens van ongeschiktheid kunnen ook voorkomen. Andere psychische symptomen van een burnout zijn dat de persoon die een burnout heeft chaotisch wordt en overgevoelig voor licht en geluid. Een persoon met een burnout kan verder vergeetachtig zijn en minder creatief dan normaal. Hieronder worden een aantal psychische symptomen nader belicht:

Geen energie meer als je terugkomt van je werk

Je hebt geen puf meer om iets te gaan doen. Je bent moe en je ogen branden. Je hebt geen zin om te sporten, te klussen, met de kids te spelen of om te gaan wandelen. Je hebt geen behoefte aan bewegen of een activiteit.

Verslavingsdrang of erg gevoelig voor verslaving

Je bent geneigd veel alcohol te nuttigen of erg veel te gaan roken. Gokverslavingen of overmatig eten horen ook tot deze categorie. Het is een vorm van je gevoelens onderdrukken. Dit uit zich vaak in een verslaving waarbij je je lichaam verwaarloost. 

Burnout behandelen

Het is mogelijk om een burnout te behandelen, door bijvoorbeeld in therapie te gaan bij een psycholoog. De behandeling zal zich richten op het achterhalen van de oorzaak van de burnout en het verminderen van de klachten. Hierdoor leer je om te gaan met een burnout,  door middel van coaching door de psycholoog. Het is echter niet altijd nodig om in therapie te gaan om een burnout te behandelen. Het aanpassen van enkele factoren waardoor de burnout is ontstaan, zoals de werkomgeving of de functie die iemand bekleed, kan al voldoende zijn. Het uiteindelijke doel is dat de persoon met een burnout herstelt en weer energie krijgt. Als een burnout in een vroeg stadium wordt aangepakt, is een burnout eenvoudiger te herstellen.

Copyright © 2010 - 2020 Symptomen-van.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact