Mediblog

Symptomen depressie

Wat is een depressie?

Een depressie is enigszins gerelateerd aan een verandering van de leefstijl van de mens door de eeuwen heen. De mens heeft van oorsprong een natuurlijk bioritme van waken en slapen, wat gerelateerd is aan dag en nacht. Vroeger werd men wakker bij het krieken van de dag. Men ging aan het werk en zodra het donker werd ging men slapen. Vroeger sliep de mens wel zo’n 10 uur per etmaal. Tegenwoordig is dat gemiddeld nog ongeveer 7 uur. Door de uitvinding van de gloeilamp kan men ‘s avonds veel langer actief blijven. Nadeel is dat hierdoor het natuurlijk bioritme van de mens danig verstoord is geraakt. Deze verstoring van het bioritme kan  verschillende klachten veroorzaken, die weer kunnen leiden tot depressie.

Meest voorkomende symptomen depressie

De meest voorkomende symptomen bij depressie zijn een neerslachtige stemming en het niet meer enthousiast of geïnteresseerd kunnen zijn. Wat voor symptomen iemand met een depressie heeft is ook afhankelijk van welke soort depressie hij heeft.

Soorten depressie

Er bestaan verschillende soorten depressie. Hieronder wordt een opsomming gegeven van de soorten depressie en de bijbehorende symptomen en verschijnselen en mogelijke behandeling van de depressie.

Gewone depressie

De “gewonedepressie oftewel de unipolaire depressie is de eerste vorm van depressie die wordt besproken. Symptomen van een gewone depressie kunnen een lange periode, waarin men een sombere, neerslachtige stemming heeft inhouden. Deze vorm van depressie komt het meeste voor. Bij de meeste mensen gaat een gewone depressie al dan niet met een behandeling weer over. Het kan echter voorkomen dat een gewone depressie zich herhaalt en dan kan dit makkelijk overgaan in een chronische depressie, waardoor de levensvreugde ernstig wordt bedreigd en iemand volledig vast kan lopen.

Manische depressie

We kennen ook de manische depressie. Symptomen van een manische depressie houden in dat de stemming van de patiënt van het ene moment in het andere omslaan van zeer neerslachtig naar zeer actief, of van zeer daadkrachtig en uitgelaten naar zeer teruggetrokken en inactief. Het effect van deze vorm van depressie kan grote gevolgen hebben voor de persoon, maar zeer zeker ook voor zijn omgeving. Vaak is opname in een psychiatrisch centrum nodig. Manische depressiviteit is goed te behandelen, waarbij medicijnen een belangrijke rol spelen. Erg belangrijk bij deze vorm van depressie is ook de motivatie van de patiënt én zijn omgeving om  deze vorm te accepteren en te leren er mee om te gaan en de stemmingsverandering te leren herkennen in een vroeg stadium.

Chronische depressie

Bij een chronische depressie kan men denken aan de gewone depressie, alleen zijn de symptomen niet zo intensief. Doen de symptomen van een gewone depressie zich langer voor dan 2 jaar, spreekt men van een chronische depressie. Kenmerkend is dat de ernst van de symptomen erg kan wisselen. Periodes van somberheid worden afgewisseld met periodes waarin het beter gaat. Naast de sombere stemming kunnen zich meerdere symptomen voordoen als bijvoorbeeld te weinig of te veel eten, weinig eigenwaarde, besluiteloosheid, moeheid, futloos, concentratieproblemen. Een chronische depressie gaat niet vanzelf over. Het kan een poosje beter gaan, maar het gaat niet weg. Door middel van psychotherapie kan geleerd worden hoe er mee om te gaan, wat het dagelijks functioneren een stuk aangenamer kan maken.

Postnatale depressie

Er zijn vrouwen, die na een bevalling een depressie ontwikkelen, die men een postnatale depressie noemt. De vrouw kan dan niet genieten van de baby uit angst het kindje wat verkeerds aan te doen. Meestal uit het zich in het negeren van de baby of overdreven beschermingsdrang. De symptomen zijn veelal gelijk aan die van een gewone depressie. Meestal verdwijnt deze depressie vanzelf.

Najaars- of winterdepressie

Bij het vallen van de bladeren en het korter worden van de dagen zijn er veel mensen die last krijgen van een najaars- of winterdepressie. Ieder jaar is dat een terugkerend probleem. Deze vorm van depressie komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 15 en 55 jaar. De depressie begint in het najaar, wordt erger tijdens de winter en verdwijnt weer langzaam in het voorjaar. De oorzaak van deze depressie wordt toegeschreven aan de verminderde hoeveelheid daglicht. Een goede behandeling hiervoor is lichttherapie.

Wellicht ook interessant....