Symptomen miskraam

Wat zijn symptomen en verschijnselen van een miskraam? Wat is een miskraam? Hoe voorkom je een miskraam en wat is de oorzaak van een miskraam?

Wat is een miskraam?

Onder een miskraam verstaan we een spontane afbreking van de zwangerschap gedurende de eerste 16 - 20 weken van de zwangerschap. Wanneer dit in de eerste  twee tot vier maanden van de zwangerschap gebeurt, spreken we van een vroege miskraam. Het eerste symptoom van een miskraam zijn meestal vaginaal bloedverlies. Een miskraam dreigt er dan aan te komen. Slechts de helft van deze gevallen mondt uit in een miskraam, de andere helft heeft andere oorzaken.

Als de zwangerschap verkeerd afloopt na de vierde maand spreken we van een late miskraam of doodgeboorte. Dit komt gelukkig niet zo vaak voor. De impact van een dergelijke vroeggeboorte kan groter zijn, omdat in de miskraam al echt een kleine baby te herkennen is.

Miskraam symptomen

Welke symptomen en verschijnselen kan je krijgen bij een miskraam? Zoals gezegd is bloedverlies vaak een eerste symptoom van een miskraam. Het kan dan best nog een paar weken duren voor de vrucht daadwerkelijk wordt afgestoten. Langzaam maar zeker ontstaan er krampen in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Meestal wordt na verloop van enkele uren de vruchtzak met het embryo afgedreven. Dit is herkenbaar als een vlies, dat een met vocht gevuld blaasje omhult. Een van der andere symptomen van een miskraam is dat er soms ook bloedstolsels vrijkomen. Het is verstandig om al het weefsel te bewaren, zodat er vastgesteld kan worden of het inderdaad om een miskraam ging. De precieze oorzaak van de miskraam kan echter zelden worden gegeven.

Oorzaak miskraam

De oorzaak van een miskraam is in bijna alle gevallen een aanlegstoornis in de zin van een chromosoomafwijking. Dit betekent, dat de vrucht (de baby) niet in orde is en de natuur dit op  oplost door de vrucht af te stoten. Normaal gesproken gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen, zodat je niet bang hoeft te zijn bij een volgende zwangerschap. Pas als je meerdere miskramen hebt gehad, dringen artsen vaak aan op nader onderzoek. Maar zelfs dan is vaak niet duidelijk wat precieze oorzaak van de miskramen kan zijn.

Vroege miskraam

Vroege miskramen komen vaak voor. Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt er mee te maken. Duidelijk is dat de leeftijd van de zwangere vrouw belangrijk is. Hoe ouder je bent, hoe meer kans je op een (vroege) miskraam hebt. Waar een vrouw voor haar 35e zwanger raakt, maakt 1 op de 10 vrouwen kans op een miskraam. Tussen de 35 en 40 is dit 1 op de 5 en boven de 40 jaar zelf 1 op de 3.

Miskraam voorkomen

Wil je een volgende eventuele miskraam voorkomen, wat natuurlijk niet gegarandeerd kan worden, is het in elk geval belangrijk zo gezond mogelijk te leven. Matigen tot niet meer nuttigen van alcohol, matigen tot stoppen met roken, medicijngebruik enkel in overleg en gezond eten zijn altijd goede stappen in de goede richting. Ook wordt aangeraden om iedere dag een tablet foliumzuur in te nemen. Dit garandeert niet dat je geen miskraam krijgt, maar vermindert de kans op een kindje met een open ruggetje.

Nieuwe zwangerschap

De meeste vrouwen ervaren toch een zekere spanning bij een volgende zwangerschap, die natuurlijk heel goed te begrijpen is. Vrouwen die een miskraam hebben gehad kunnen te maken krijgen met psychische en emotionele problemen. Er is een streep door je toekomstbeeld gehaald. Je had gehoopt een kindje te krijgen, maar dit is niet gebeurd. Verdriet is heel logisch, schuldgevoelens zijn echter overbodig. Jij kan zelf niets doen aan een miskraam. Een nieuwe zwangerschap kan na een miskraam heel normaal verlopen, dus geef de hoop niet op!

 

Copyright © 2010 - 2019 Symptomen-van.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact