Symptomen oorontsteking

Wat zijn symptomen van een oorontsteking? Welke soorten oorontsteking bestaan er en hoe voorkom je eigenlijk een oorontsteking? Je hebt er zelf vast al weleens mee te maken gehad. Een oorontsteking. Misschien heb je er zelf nog nooit last van gehad, maar heb je een vermoeden dat je kind er wel mee te kampen heeft. Een oorontsteking duurt over het algemeen maar drie weken. Een oorontsteking kan plotseling opborrelen. Er zijn drie soorten oorontstekingen: de middenoorontsteking, de binnenoorontsteking en de ontsteking van het uitwendige oor. Voor elke soort oorontsteking zal kort worden aangegeven wat de ontsteking precies inhoudt en welke symptomen, klachten en verschijnselen je kan verwachten.

Middenoorontsteking

De middenoorontsteking is de meest voorkomende vorm van de verschillende soorten oorontsteking. Wanneer we spreken van een middenoorontsteking dan is dit het ontsteken van het oor achter het trommelvlies. Deze vorm komt vaak voor bij kinderen onder de 4 jaar, maar het kan ook bij baby’s voorkomen. Over het algemeen begint een middenoorontsteking met een verkoudheid. Als gevolg daarvan zwelt het slijmvlies van de neus op, maar ook die van de keelholte. De verbinding tussen de neus, de keel en het middenoor slipt als gevolg van die zwelling dicht. Bacteriën en virussen kunnen zich hierdoor gemakkelijker vermenigvuldigen en kan er een ontsteking ontstaan. Als gevolg van die ontsteking hoopt er zich vocht op. Hierdoor komt er druk op het trommelvlies te staan en die druk veroorzaakt dan de pijn die men voelt bij een middenoorontsteking. Hieronder vind je de symptomen van een middenoorontsteking.

Symptomen middenoorontsteking

 • Je hebt erg veel pijn in het oor; hevige oorpijn.
 • Je bent verkouden.
 • Je hebt een loopoor.
 • Je hebt een verhoging van lichaamstemperatuur of koorts.

Binnenoorontsteking

Het is ook mogelijk dat er een ontsteking ontstaat in de buisjes die verantwoordelijk zijn voor je evenwicht. We praten dan over een binnenoorontsteking. Een binnenoorontsteking ontstaat vaak door een onbehandelde middenoorontsteking. De symptomen van een binnenoorontsteking vind je hieronder.

Symptomen van binnenoorontsteking

 • Ernstige oorpijn
 • Je bent duizelig
 • Je hebt moeite met het bewaren van je evenwicht
 • Je bent misselijk en kan gaan overgeven
 • Je oor suist
 • Je hebt gehoorverlies

Ontsteking van het uitwendige oor

Een ontsteking aan het uitwendige oor komt eigenlijk alleen voor bij volwassenen. Een bacterie of een schimmel is meestal de boosdoener van dit type ontsteking. Over het algemeen zou je oorsmeer je oren moeten beschermen tegen ontstekingen. Echter biedt het oorsmeer minder bescherming in vochtige omstandigheden of omgevingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwembad. Ook als je je oren schoonmaakt met een wattenstaafje kun je een ontsteking veroorzaken. Als je het oorsmeer dieper je oor in drukt dan hoopt het smeer zich op. Door deze ophoping kan de ontsteking gemakkelijker ontpoppen. Hieronder een opsomming van de symptomen van een ontsteking van het uitwendige oor.

Symptomen van een ontsteking van het uitwendige oor

 • Tijdelijke afscheiding afkomstig van je oor.
 • Je hebt een periode van slechter horen.

Oorontsteking voorkomen

Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor een oorontsteking. Oorontstekingen kunnen worden veroorzaakt door (warme) zwembaden, omdat bacteriën in vochtige, warme omgevingen goed kunnen leven. Na het douchen en het zwemmen is het verstandig om je oren goed droog te maken, om zo infecties te voorkomen. Gebruik van een wattenstaaf is af te raden, omdat wattenstaafjes het oor kunnen beschadigen, maar ook pluisjes kunnen achterlaten.

Oorontsteking behandeling

Oorontsteking kan worden behandeld door veel te drinken en mogelijk paracetamol te nemen tegen de pijn. Neusdruppels kunnen ook helpen, omdat ze de zwelling van het slijmvlies kunnen tegengaan. Bij een ernstige oorontsteking moet je naar de huisarts en mogelijk de oorarts. Soms moeten antibiotica worden ingezet tegen een oorontsteking.

Copyright © 2010 - 2020 Symptomen-van.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact