Mediblog

Symptomen overgang

Wat is de overgang?

De overgang is een periode wanneer een vrouw allerlei veranderingen ondergaat, zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied. De overgang vindt meestal plaats op middelbare leeftijd. Als een vrouw eenmaal de overgang heeft gehad is ze niet meer vruchtbaar en kan ze dus geen kinderen meer krijgen. De overgang kan door de veranderingen een vervelende periode zijn voor een vrouw, maar de overgang is een natuurlijk proces dat elke vrouw op den duur meemaakt. De symptomen en de klachten van de overgangzijn voor elke vrouw anders. Sommige vrouwen hebben zelfs symptomen die anderen helemaal niet hebben. Hoelang een symptoom aanhoudt en hoe erg een symptoom is varieert ook per vrouw.

Emotionele symptomen bij de overgang

Wat zijn de emotionele symptomen van de overgang?

  • De vrouw ervaart meer angst
  • De vrouw heeft last van een depressie
  • De vrouw heeft moeite om zich te concentreren
  • De vrouw is erg prikkelbaar en reageert vaak overdreven op de kleinste zaken
  • De vrouw is snel geïrriteerd
  • De vrouw kan vergeetachtig zijn
  • Er kunnen stemmingswisselingen naar voren treden

Sommige problemen kunnen ook door bijvoorbeeld insomnia worden veroorzaakt en hoeven niet per se te wijden te zijn aan de overgang. Wanneer je als vrouw erg veel moeite hebt met de overgang kun je het beste met andere vrouwen erover praten. Gezond(er) eten en extra vitamines innemen kunnen ook bijdragen aan een soepelere overgang.

Opvliegers bij de overgang

De meest bekende symptoom van de overgang is het hebben van opvliegers. Deze worden veroorzaakt door plotselinge temperatuursverschillen als gevolg van een verandering in het niveau van de hormonen. Opvliegers gaan vaak samen met zweten, het hebben van een koud gevoel, duizelig zijn en het hebben van hartkloppingen.

Slapeloosheid bij de overgang

Naast de opvliegers is ook slapeloosheid een symptoom van de overgang. Je kunt moeite hebben met het in slaap komen en vaak wakker worden in de nacht. Overdag ben je hierdoor moe en als gevolg hiervan ben je snel geïrriteerd.

Lichamelijke symptomen bij de overgang

Naast de psychologische symptomen kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Zo kun je vaginale droogheid krijgen, maar ook minder elastische weefsels behoren tot het klachtenpakket. Dit komt doordat het niveau van oestrogeen sterk afneemt in je lichaam. Dit heeft een groot effect op je blaas en je vagina. Hierdoor kun je pijn of een ongemakkelijk gevoel ervaren tijdens de seks. Daarnaast veranderen de weefsels die zich in de urineleiders bevinden ook. Hierdoor is het mogelijk dat je onvrijwillig urine verliest.

Positieve levensinstelling en de overgang

Een positieve instelling, voldoende innemen van mineralen en vitamines en meer of voldoende bewegen kunnen bijdragen aan een prettigere ervaring van de overgang.

Wellicht ook interessant....