Symptomen prostaatkanker

Wat zijn symptomen, verschijnselen en klachten van prostaatkanker? Wat is prostaatkanker en wat is de oorzaak van prostaatkanker?

Prostaatkanker

Prostaatkanker komt over het algemeen voor bij mannen boven de 65 jaar oud. Toch komt het ook steeds vaker voor dat mannen van begin 40 te kampen hebben met prostaatkanker. Met name in West-Europa en in de Verenigde Staten hebben steeds meer mannen te maken met de vorm van kanker. Prostaatkanker groeit langzaam en geeft in het begin dan ook nog geen klachten. Vaak wordt de kanker dus ook pas ontdekt zodra iemand zich met een reeks andere klachten bij de huisarts meldt. Veel voorkomende klachten zijn het problemen met plassen of pijn in de botten.

Prostaat

De prostaat zorgt ervoor dat de zaadcellen worden opgeslagen en een melkachtige vloeistof wordt afgescheiden dat ongeveer 20-30% van de volume bepaald van de zaadvloeistof. Het vloeistof van de prostaat zorgt ervoor dat de zure omgeving van de vagina wordt geneutraliseerd. Hierdoor is het mogelijk voor het sperma om langer te overleven in de vagina.

Prostaatkanker verschijnselen

Prostaatkanker kan je herkennen aan de volgende klachten, symptomen en verschijnselen. Let wel op dat de symptomen ook indicaties voor andere kwalen kunnen zijn.

  • Je hebt last van je rug of van je bekken. Deze klachten komen met name door uitzaaiing van de kankercellen die zich verspreiden vanuit de prostaat.
  • Je hebt moeite met plassen. Het kan voorkomen dat de prostaatkanker wordt ontdekt omdat je naar de huisarts toe gaat omdat je moeite hebt met plassen. Misschien moet je extreem vaak plassen, ervaar je pijn tijdens het plassen, druppel je veel na of heb je bloed door je urine zitten. Het wil niet zeggen dat deze klachten direct op prostaatkanker duiden, maar zijn wel klachten die horen bij een opgezette of vergrootte prostaat.

Oorzaak prostaatkanker

Hoe prostaatkanker ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Men weet wel dat er bepaalde risicofactoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat je sneller te maken krijgt met de vorm van kanker.

Risicogriep prostaatkanker

De volgende groepen hebben een verhoogd risico om prostaatkanker te ontwikkelen.

  • Het bereiken van een hoge leeftijd. Prostaatkanker speelt in 80% op bij mannen die ouder zijn dan 65 jaar oud.
  • De omgeving waar je woont en leeft. In West-Europa en in de Verenigde Staten komt prostaatkanker vaker voor. Dit heeft te maken met de etnische afkomst, het type voedsel dat we eten en de omgevingsfactoren.
  • Prostaatkanker komt over het algemeen veel voor bij zwarte Amerikanen.
  • Prostaatkanker komt vaker voor bij mannen die in de familie al eerder te maken hebben gehad met prostaatkanker door een zoon of een vader met de ziekte.

Prostaat controleren huisarts

Je kunt voor de zekerheid altijd je prostaat laten controleren door je huisarts. De huisarts kan je gauw genoeg vertellen of er iets mis is de ja of de nee. Hoe eerder je erbij bent hoe hoger je kansen zijn om snel(ler) te genezen.

Copyright © 2010 - 2020 Symptomen-van.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact