Symptomen spruw

Wat zijn symptomen en klachten van spruw? Welke verschijnselen zijn kenmerkend voor spruw? Wat is spruw eigenlijk?

Wat is spruw?

Spruw, in de medische wereld bekend als candidiasis is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel die afkomstig is van gist-achtigen. De schimmel is over het algemeen bij iedereen aanwezig en met name binnenin de mond, de darmen, op onze huid, maar ook in het geslachtsdeel van de vrouw. De schimmel vormt in combinatie met de bacteriën een bepaalde balans. We spreken van spruw zodra de schimmel het overwicht krijgt ten opzichte van de bacteriën. Hiermee verstoort de schimmel het biologische evenwicht en hierdoor ontstaat er dan een infectie.

Symptomen spruw vrouw

Wat zijn de symptomen, klachten en verschijnselen van spruw bij de vrouw?

  • Je hebt een sterke en sterk toenemende pijn aan de tepel of in de borst wanneer je je baby voedt na een periode van pijnloos en probleemloos geven van borstvoeding
  • Je hebt een sterk toenemende pijn aan de tepel of in de borst tijdens de borstvoeding die niet afneemt. Ook niet als je de baby beter aanlegt of aan laat happen
  • Je hebt last van jeukende of brandende tepels die feller van kleur zijn dan normaal. Ze kunnen ook glimmen of opgezet zijn
  • Je hebt last van tepelkloven die niet goed genezen
  • Het aanraken van de tepel kan erg gevoelig zijn. Zelfs het aanraken door de kleding is al te erg
  • Je hebt last van pijn tijdens het kolven van melk
  • Je hebt last van een vaginale schimmelinfectie

Symptomen spruw baby

Spruw kan ook bij baby’s voorkomen. De symptomen en verschijnselen houden dan in dat je vooral op de tong, de wangen of de binnenkant van de lippen van de baby wit laagje ziet. De spruw wordt overgedragen door de moeder van de baby via de tepels.

Symptomen spruw man

Mannen kunnen ook last van spruw krijgen. De symptomen van spruw zijn enigszins vergelijkbaar met de symptomen van spruw bij baby’s. Bij mannen zie je net zoals bij de baby een wit laagje in de mond, op de tong of aan de binnenkant van de lippen. Een andere klacht van spruw kan zijn dat er op de geslachtsdelen een wit laagje vormt.

Oorzaken spruw

Wat zijn oorzaken van spruw? Klachten bij spruw worden over het algemeen door een slecht passende prothese veroorzaakt of door het gebruiken van antibiotica. We praten dan over spruw binnenin de mond, waarbij de oorzaak in het bijzonder het gebruik van grote getale inhalatiecorticosteroïden is. Deze slaan voor een groot deel neer in de mondholte en onderdrukken het slijmvlies. Daarom wordt het aangeraden je mond te spoelen nadat je dergelijke steroïden gebruikt hebt. Spruw komt ook voor bij mensen die in het ziekenhuis verblijven en een verslechterde weerstand hebben. Bijvoorbeeld mensen in behandeling voor kanker, een transplantatie of lijden aan HIV. Spruw kan voorkomen bij vrouwen, baby’s en mannen.

Spruw klachten algemeen

Spruw kan zoals gezegd in het vrouwelijk geslachtsdeel voorkomen. Over het algemeen zijn de toenemende klachten jeuk, een branderig gevoel, rode huidskleur en een witte, korrelige afscheiding. Een dergelijke infectie kan optreden zonder duidelijke reden, maar komt over het algemeen iets vaker voor bij de zwangerschap. Mensen met diabetes kunnen er last van krijgen en je kunt er ook last van krijgen bij een breedspectrum-antibiotica. Hierdoor sterven veel bacteriën af, waarna de schimmels meer kans krijgen om zich te ontpoppen. Bij mannen zit de schimmel over het algemeen onder de huid van de penis, ook wel de voorhuid. Het is dus verstandig beide te behandelen om verspreiding of het verergeren te voorkomen.

Copyright © 2010 - 2020 Symptomen-van.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact