Mediblog

Tekenbeet

Tekenbeet en de ziekte van Lyme

Een teek is een soort mijt en behoort tot de klasse spinachtigen. Ze zijn familie van de mijt, maar wat de precieze verbanden zijn weet niemand precies. Teken hebben als primaire levensbehoefte het bloed van gewervelde dieren. Ze nestelen zich in de huid en laten pas los nadat ze klaar zijn met voeden. Dit kan uren tot enkele dagen duren. Teken zijn kleine beestjes die ziektes kunnen herberegen en dus ook kunnen overbrengen. Over het algemeen zul je een tekenbeet niet voelen, pas wanneer je de teek ziet zitten wordt de perceptie doorgegeven aan het brein. De bekendste teek in Europa is de teek die de ziekte van Lyme bij zich draagt. Dit is de schapenteek.

Wat zijn de symptomen van een tekenbeet?

Er zijn verschillende klachten en symptomen van een tekenbeet

  • Je hebt een rode, ronde vlek of kring op de plek waar de teek zich genesteld heeft. In het midden van de vlek is de kleur het donkerst te noemen.
  • Je hebt het gevoel dat je griep hebt.
  • Je hebt pijn in je gewrichten.
  • Je ziet slecht of slechter dan normaal.
  • Je hebt hartkloppingen en/of andere hartproblemen.

Tekenbeet behandelen

Hoe behandel je een tekenbeet? Wanneer je een teek hebt kun je deze door de huisarts laten verwijderen, maar je kunt dit ook zelf doen. Je kunt hiervoor het beste een spitse pincet gebruiken of een speciaal voor teken ontworpen pincet of tekentang. Genaamd een tekenpincet. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast met de pincet. Trek vervolgens de teek heel voorzichtig uit je huid.

Als de snuit van de teek afbreekt en in je huid blijft zitten dan is dat niet erg. Dat stukje komt er vanzelf weer uit. Bewerk de teek niet vooraf met alcohol, olie, nagellak of andere middelen. Het vermoeden is dat de teek dan geïrriteerd raakt en je hierdoor meer kans hebt om besmet te raken met een ziekte die de teek bij zich kan dragen.

Nadat de teek verwijderd is dien je het wondje goed schoon te maken met alcohol of met jodium. Wanneer je dit niet in huis hebt kun je het beste schoon water met anti bacteriële zeep gebruiken. Onthoudt of noteer wanneer je de teek hebt ontdekt en verwijderd. Houdt ook bij waar de teek gebeten heeft. Op die manier kun je controleren of alles goed is gegaan. Indien er uitslag of irritatie optreedt is het verstandig om naar de huisarts te gaan, omdat je dan mogelijk de ziekte van Lyme kan hebben.

Wellicht ook interessant....