Ziekte symptomen

Wat zijn ziekte symptomen, verschijnselen of klachten? Wat is een chronische ziekte? Wat is exacerbatie en wat zijn recifieven?

Ziekte

Wanneer je ziek bent of wanneer iemand in je omgeving ziek is ga je vaak pas nadenken over je gezondheid. Er zijn een hoop verschillende soorten ziektes, aandoeningen en syndromen die je zowel lichamelijk als geestelijk kunnen raken. Alle soorten ziektes en dergelijke hebben bepaalde symptomen. Sommige symptomen komen vaak voor en bij meerdere ziektes, maar er zijn ook unieke symptomen die het vaststellen van de diagnose makkelijker maken.

Begin, beloop en einde ziekte

Ziektes hebben allemaal iets gemeen. Je hebt ze liever niet. Je bent beter af als je niet ziek bent. Ziek zijn heeft als belangrijkste kenmerk dat er een proces in zit. Ziek zijn heeft een begin, een beloop en een einde. Soms is dat einde de genezing, soms is er blijvende schade aan de gezondheid en soms betekent het einde de dood.

Ziekte symptomen, verschijnselen en klachten

Ziekte symptomen, verschijnselen en klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Zo heb je bijvoorbeeld acute verschijnselen, die inhouden dat je plotseling ziek wordt. Dit kan gebeuren bij griep of astma. De reden voor acute klachten is meestal een plotselinge reactie van het immuunsysteem om ongenode gasten het lichaam uit te weren. Je lichaam gaat dan overuren draaien en harder werken om de ziekte het lichaam te weren. Hier kun je ziek van worden.

Chronisch ziek zijn

Je kunt chronisch ziek zijn. Dat wil zeggen dat je een aanhoudende ziekte hebt. Bijvoorbeeld een chronische bronchitis of een chronische blaasontsteking. Vaak komt een dergelijke ziektes niet zo ineens opzetten, maar ontwikkelt deze zich langzaam in je lichaam over een bepaalde periode. Je merkt hier vaak niks van tot je in een bepaald stadium zit dat je lichaam het niet meer aan kan en daardoor symptomen gaat afgeven.

Exacerbatie ziekte

Je kunt een exacerbatie krijgen. Met andere woorden, de ziekte wordt plotseling erger, heviger of breidt zich uit. Vaak wordt er één of worden er meerdere symptomen of klachten actiever en uitbundiger en uiten deze zich bijvoorbeeld als koorts, huiduitslag of zwellingen.

Recidieven ziekte

Je kunt last hebben van recidieven. Dat wil zeggen dat een ziekte die tijdelijk weg was weer terugkeert. Je krijgt weer pijn op de bekende plekken en je ontwikkelt de zelfde symptomen en verschijnselen wederom.

Huisarts

In alle gevallen kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan je precies vertellen wat wel of niet verstandig is om te doen. Ook kan hij een behandeling voorschrijven, indien nodig. Hij weet ook welke medicijnen je eventueel nodig hebt en hoe je weer beter kan worden. Bij twijfel is het in elk geval aan te raden om de huisarts te bellen.

Copyright © 2010 - 2020 Symptomen-van.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact